9 Eylül 2007 Pazar

ihtiyaçtan satılık

mevsim değişikliklerinde, saçlarımız dökülür. mevsim değişikliklerinde, insanlar dışarıdan içeriye geçerler, bu evlerine kapanmadan hemen 1 önceki adımdır, yakalanması gereken bir dönemdir, yaza kadar vedalaşmak gibidir, vedalaşmadan.. kışın işler seyrek karşılaşmalara kalır.. battaniyeler çıkar, pikelerden hemen sonra, yorganlardan az önce..battaniyeler deniz gibidir, gölden büyük okyanustan küçüktür, bir habercidir; kış gelmek üzeredir, yaz bitmiştir. o arada anlamanıza yardım etmek ister gibidir. yağmurlu günlerde örtünce şöyle bir, işte sonbahar geldi demektir.. karelisi vardır, poları vardır, genelde yumuşaktır, kimi dalar (dalamak tam olarak ne demektir, insanlar meyve ağaçlarına dalar, battaniyeler insanlara..). bir çeşit yaşlılık gibidir battaniye, dizlerin üzerine örtüldüğünde.. serilip üzerine oturulur parklarda. pikeye benzemez mesela bu açıdan da, (pikeler parklara götürülmez)..ankara'ya kış küt diye gelmez, sonbaharı yaşarsın önce uzun uzun, çok yağmur yağar, çok çamur olur, çok gridir hava, gri ve koyu gri ve açık gri ile füme mesela gündelik yaşamın renkleri olur hemen ankara'da. siyah da sever insanlar ama, allah korusun kedi kesiyor derler diye, korkarlar mı baştan aşağı siyah giymekten acaba? ankara'da insanların üzerinde bir tedirginlik.. ya yanlış anlaşılırlarsa? anlaşılmamaktan bu kadar korkmazlar, en çok yanlış anlaşılmaktan korkarlar insanlar, (doğrudur belki de böylesi, doğrulardan ben pek anlamam doğrusu..)
masallar anlatmak için, ankara doğru şehirdir, masallardan uzak olanlara (ki mesela istanbul uygun değildir, istanbul masalın kendisidir, içinde yaşayanlar yazarlar masalları..) masallar anlatılır bu şehirde. yine de enteresandır mesala, bir sürü ankaralı hatırlayamayız, 40 kat serili yatağının altında duran bezelyeden rahatsız olup da bütün gece uyuyamayan prensesin masalını bir türlü..
en sonunda gece olur, sonbaharda varsa merserize hırkalar giyilir, eve yürürken üşünülür, kış geliyo galiba denilir, ki bu da bu şehrin en güzel zamanıdır zaten, sevinilir..sevinilsin..

Hiç yorum yok: